Türk Kahvesi yapımının bir çok zenginleşmiş hali vardır. Ama en klasik bilinin yoluyla Türk kahvesi sade , orta ve şekerli olarak yapılır.
Türk Kahvesinin %98 lik kısmı sudan oluşur. Bu yüzden doğru su kullanımı Türk Kahvesi yapımında oldukça önemlidir. Kireçli , çeşme suları yerine arıtılmış su ve kaynak suyu kullanmak daha faydalıdır. Türk kahvesi,
Dünyada ki en eski pişirme yöntemidir. Diğer kahvelerden farkı telvesinin dibe çökmesidir. Telve dibe çöktüğü için filtre edilmesine gerek kalmamaktadır. Kendisine has koku ve tadı da diğer kahve çeşitlerinden en büyük farkıdır. Türk Kahvesi yapım aşamaları 5 kısımdan oluşur. Bunlar ;
Öncelikle kahveyi içene nasıl içtiğini sormaktır. Önerilen sade Türk Kahvesi tüketimidir. Ama biliyoruz ki herkesin damak tadı aynı değildir. Az şekerli içilen Türk kahvesin de kahveye 1 çay kaşığı şeker, orta şekerli Türk Kahvesin de kahveye 2 çay kaşığı şeker, şekerli Türk Kahvesin de kahveye ise 3 çay kaşığı şeker konmaktadır. Daha sonrasında cezve içerisine her fincan için bir fincan su, iki çay kaşığı kahve ve gerektiğince şeker konmaktadır. Yani bir kişilik bir Türk Kahvesin de bir fincan su ve iki çay kaşığı kahve ve gerektiği kadar şeker konarak yapılır. Türk Kahvesi yapımın da ki en önemli püf noktalardan biride soğuk su kullanmaktır. Soğuk su , Türk Kahvesinin köpüğünün çökmemesine yardımcı olur. Sırada ki aşama da cezve içine koyulan malzemeleri iyice karıştırın ve kısık ateşte kaynamaya bırakın. Kahve ne kadar kısık ateşte pişerse o kadar lezzetli olur.
Kaynamaya başlayan kahvenin üstünde ki köpüğünü biraz biraz fincanlara kaşık yardımıyla dağıtın ve cezve içerisinde kalan kahveyi tekrar kaynamaya bırakın. Tekrar kaynayan kahveyi fincanlara yavaşça doldurun. Türk kahvesini cezveden fincanlara yavaş yavaş konmasının sebebi köpüğüne zarar gelmemesidir. Ne kadar yavaş bir şekilde fincana dökerseniz köpüğü o kadar bol ve zengin görünür. Kahve yapımı bu aşama da sonlandı. Güzel bir sunumla Türk Kahveniz hazır. Afiyet olsun !
Bir cevap bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.